• polski
  • angielski
  • rosyjski
  • niemiecki

HDPE i PP co to jest za tworzywo? Właściwości i zastosowanie plastiku

HDPE i PP to symbole, z którymi możemy spotkać się, analizując oznaczenia wielu produktów. Skróty te określają konkretne rodzaje plastiku, z których dany fabrykat został wyprodukowany. Czym charakteryzują się sygnowane tymi literami tworzywa? Czy są trwale? I przede wszystkim: czy są bezpieczne dla zdrowia ich użytkowników? Wyjaśniamy!

HDPE – czym jest?

HDPE to polietylen cechujący się wysoką gęstością, na co wskazuje już jego nazwa – symbol HD to skrót od High Density, co oznacza “wysoka gęstość”. Ten, naturalnie mleczny, polimer wykazuje ogromną trwałość i stosowany jest przede wszystkim do produkcji pojemników do przechowywania żywności np. butelek na mleko. Można znaleźć go także w foliach spożywczych, co wynika z faktu, iż tworzywo to uznawane jest za jedno z najbezpieczniejszych dla człowieka. Swoje zastosowanie znajduje również w przemyśle chemicznym, produkcji zbiorników do przechowywania wody np. basenów, ale także desek do krojenia.

Sprawdź ofertę naszych butelek


W naszej branży jako dla producenta opakowań plastikowych najważniejsze są właściwości HDPE, dzięki którym opakowania nie reagują chemicznie z zawartością. 

Właściwości HDPE

HDPE wykazuje dużą odpornością na pęknięcia naprężeniowe i uderzenia – wykonane z niego produkty są trwałe i pozwalają na wielokrotne użytkowanie. Polietylen jest również odporny na wilgoć, chemikalia i wykazuje stosunkowo niski poziom sztywności. Dodatkowo charakteryzuje go trwałość w kontekście niskich temperatur – nawet do – 40 °C , co pozwala na stosowanie go w przemyśle spożywczym – np. w chłodniach. Tworzywo to jest także bardzo odporne na zmiany temperatur, dlatego jest wykorzystywane do składowania w nim żywności – np.warzyw. Przede wszystkim jednak umożliwia pakowanie i przechowywanie w nim produktów spożywczych, bez negatywnych skutków dla zdrowia ludzi. Widząc symbol HDPE na opakowaniu możemy więc mieć pewność, że przechowywanie w nim żywności nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu.

PP – co oznacza ten skrót?

Symbol PP zlokalizowany na pojemnikach plastikowych oznacza nic innego, jak polipropylen. Tworzywo to uznawane jest za obojętne fizjologicznie, jesli nie bedzie podgrzewane zanadto – wówczas ulegnie szybkiemu rozkładowi. Materiał jest stosowany do wytwarzania opakowań na żywność – przede wszystkim w produkcji zakrętek do butelek, kubeczków na jogurty czy pojemników na margarynę. Świetnie sprawdza się także do zgrzewania. W wyprodukowanych z polipropylenu pudełkach możesz więc bez problemu przechowywać żywność – tworzywo jest jednym z najbezpieczniejszych dla zdrowia człowieka sztucznych materiałów.

Właściwości PP

Polipropylen to niezwykle trwały materiał, którego zakres odporności na temperaturę wynosi od -20 °C do 60 °C, co pozwala na jego szerokie zastosowanie w przemyśle opakowań. W krótkim czasie może być poddawany także temperaturze do 140 °C , lecz jest znacznie mniej odporny na temperatury ujemne. Zastosowanie znajduje nie tylko w branży opakowań na żywność, ale także w produkcji tekstyliów, sprzętu laboratoryjnego, a nawet części samochodowych – z uwagi na swoją niezwykłą odporność na czynniki zewnętrzne, w tym rozpuszczalniki chemiczne, kwasy i zasady. W porównaniu do prezentowanego wcześniej tworzywa HDPE cechuje się większym poziomem twardości i sztywności.

Sprawdź ofertę naszych butelek


HDPE i PP – wpływ na zdrowie człowieka

HDPE, czyli polietylen o dużej gęstości to jeden z najczęściej wykorzystywanych rodzajów plastiku w przemyśle opakowań i pudełek na żywność. Wynika to z faktu, iż jest jednym z najbezpieczniejszych tworzyw dla organizmu człowieka. Dodatkowo ma charakter tworzywa możliwego do recyklingu, co pozwala na wykorzystanie go wielokrotnie, a to przekłada się na jego niski poziom szkodliwości dla środowiska naturalnego. W porównaniu do innych tworzyw – np. LDPE-04, czyli polietylenu o niskiej gęstości jest w pełni bezpieczny dla zdrowia ludzi. Jak wygląda kwestia polipropylenu, znanego pod symbolem “PP”? To kolejne wyjątkowo bezpieczne tworzywo do przechowywania artykułów spożywczych – nie wykazuje żadnego negatywnego wpływu dla organizmu człowieka, co czyni z niego w pełni jakościowy i pewny surowiec do tworzenia butelek czy plastikowych pudełek na produkty spożywcze.

Zobacz, co podobnego kupili inni klienci: